Portsmouth: Η ιστορία της χαμένης «Πομπηίας»

Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου ξέρουν ήδη για το αφιέρωμα που πρόκειται να ακολουθήσει στο παρακάτω κείμενο. Εμείς, οι Έλληνες Υποστηρικτές Αγγλικού Ποδοσφαίρου αγαπάμε να «αγγίζουμε» ιστορίες και ομάδες που «σημάδεψαν» το νησί με την παρουσία τους. Μια από αυτές, είναι εκείνη της Portsmouth ή αλλιώς τον «Πομπιαίων».

 

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το μακρινό 1898 (5 Απριλίου) έχοντας ως πρόεδρο, μια υπέροχη φυσιογνωμία, τον Sir John Brickwood ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης της τοπικής ζυθοποιίας Brickwood Baronetcy. Έδρα της ομάδας το Fratton Park, στο οποίο υπάρχει ακόμα η Νότια κερκίδα από το 1920 από τον σχεδιαστή Archibald Leitch. Την πρώτη χρονιά η ομάδα αγωνίστηκε στη Southern League με προπονητή τον Francis Edward Brettell από το Smethwick του Staffordshire. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Brettell υπήρξε μέλος της επιτροπής της Everton κατά το πρώτο έτος της ομάδας, το 1879. Οι παρθενικές εμφανίσεις της Portsmouth στέφθηκαν με επιτυχία καθώς στους δύο πρώτους αγώνες νίκησαν την Chatham Town εκτός και την Southampton στον πρώτο τους αγώνα στο Fratton Park.

 

 

Την περίοδο 1920-21 αγωνίστηκαν στην 3η κατηγορία στην οποία κατέκτησαν την πρώτη θέση τρία χρόνια αργότερα (1923-24), ενώ το 1927 τερμάτισαν στην δεύτερη θέση της 2ης κατηγορίας και κέρδισαν την άνοδο τους στη 1η  στην οποία παρέμειναν 32 έτη. Ο πρώτος τίτλος ήρθε το 1939 απέναντι στην ομάδα των Wolves στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ενώ είχαν μεσολαβήσει νωρίτερα δύο χαμένοι τελικοί απέναντι στην Bolton και τη Manchester City. Η διετία 1948-49 και 1949-50 ήταν η πιο επιτυχημένη περίοδος στην ιστορία του συλλόγου. Η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Bob Jackson κατάφερε να κατακτήσει τα δύο μοναδικά της πρωταθλήματα.

 

Τα επόμενα χρόνια η Portsmouth βρέθηκε αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα και παρά την βοήθεια του νέου της προέδρου (John Deacon,1972) η ομάδα έφτασε στα όρια της πτώχευσης. Χρειάστηκε να γίνει μια εκστρατεία των φιλάθλων της ομάδας αλλά και πωλήσεις παικτών ταυτόχρονα προκειμένου συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα – φιλί ζωής, επιβίωσης. Η κρίση στο σύλλογο συνεχιζόταν, υποχρεώνοντας τον Deacon να πουλήσει το 1988 την ομάδα στον πρώην πρόεδρο της Q.P.R., Jim Gregory, ο οποίος με λάθους χειρισμούς κατάφερε να δημιουργήσει χρέη και η παρακμή των «Πομπιαίων» δεν είχε τέλος. Η 3η κατηγορία κατάφερε να είναι επίτευγμα. Κάθε περιουσιακό στοιχείο της ομάδας έπρεπε να πωληθεί. Το 1996, ο Terry Venables ξεκίνησε αρχικά ως σύμβουλος της ομάδας και έφτασε να την αγοράσει έναντι του ποσού της… μίας Λίρας! Ναι, δεν είναι ορθογραφικό λάθος… παρόλα αυτά η πτώχευση δεν αποσοβήθηκε. Τον Μάιο του 1999 ήρθαν σε συμφωνία με τον Milan Mandarić, ο οποίος κατάφερε να σώσει το σωματείο, ενώ ξεκίνησε και κάποιες επενδύσεις.

 

 

Το καλοκαίρι του 2001 και ενώ προπονητής της ομάδας ήταν ο πρώην βοηθός προπονητής της Chelsea Graham Rix, ο πρώην προπονητής της West Ham Harry Redknapp αποκτήθηκε ως εκτελεστικός Διευθυντής. Η μέτρια απόδοση της ομάδας στα μέσα του πρωταθλήματος κι ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από την Leyton Orient έφεραν την απόλυση του Rix. Τότε νέος προπονητής της ομάδας ανέλαβε ο Redknapp με βοηθό του τον Jim Smith.

Κατά την περίοδο 2002-03 αποκτήθηκαν έμπειροι παίκτες από την Premiership (τωρινή Premier League) όπως ο Steve Stone, ο Tim Sherwood, Gianluca Festa και ο Paul Merson που σε συνδυασμό με νέα ταλέντα όπως ο Garry O’Neil, o Υakubu κι ο Matthew Taylor βοήθησαν την Portsmouth στο να τερματίσει πρώτη και ν’ανέβει ξανά στη πρώτη κατηγορία απ’την οποία πολλοί πίστευαν πως σύντομα θα υποβιβαστεί, όμως η ομάδα κατάφερε να παραμείνει και την επόμενη χρονιά στην μεγάλη κατηγορία.

 

 

Παρά την επιτυχημένη συνεργασία τους, ο Mandarić και ο Harry Redknapp είχαν πολλές φορές συγκρουστεί μεταξύ τους. Μετά το τέλος της περιόδου 2003-04 ο Mandarić πρότεινε μια σειρά από αλλαγές στον σύλλογο, μεταξύ των οποίων και την αντικατάσταση του βοηθού του Redknapp, Jim Smith ενώ λίγο καιρό αργότερα μια νέα σύγκρουση ήρθε όταν ο Mandarić πρότεινε τον διορισμό νέου τεχνικού διευθυντή οδηγώντας σε παραίτηση τον Άγγλο του οποίου η επιστροφή ήρθε μετά τα άσχημα αποτελέσματα το Νοέμβριο του 2005. O Harry Redknapp διέσπασε τους φιλάθλους της ομάδας σε δύο στρατόπεδα αλλά εκείνος την βοήθησε αγωνιστικά. Τον Ιανουάριο του 2006, η Portsmouth θα γνωρίσει ακόμα μια πώληση της, στον επιχειρηματία Alexandre Gaydamak, τα χρήματα του οποίου μπήκαν στα ταμεία της επιτρέποντας στον σύλλογο να αγοράσει σχεδόν μια ολόκληρη νέα ομάδα στα μέσα της χρονιάς. Ο σύλλογος τελείωσε την περίοδο 2006-07 στο άνω ήμισυ του πίνακα για πρώτη φορά, έχοντας χάσει για λίγο την έξοδο στην Ευρώπη.

Το 2008 η ομάδα κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά, μετά το 1939, σε τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου υποδέχθηκε την έκπληξη εκείνης της χρονιάς στον θεσμό, Cardiff. Με γκολ του νιγηριανού Kanu οι «Pompeys» κατάφεραν να κερδίσουν με 1-0, κατακτώντας για δεύτερη φορά στην ιστορία τους το τρόπαιο του Κυπέλλου Αγγλίας εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα για πρώτη φορά την έξοδο στην Ευρώπη, στο Κύπελλο UEFA.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=jPro_ktWYVs[/embedyt]

 

Τον Μάιο του 2009 η διοίκηση της Portsmouth δέχθηκε κρούση από τον επιχειρηματία Sulaiman Al-Fahim από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επιθυμούσε να αγοράσει τον σύλλογο. Ο Al-Fahim ξεκίνησε διαπραγματεύσεις και ολοκλήρωσε την συμφωνία αναλαμβάνοντας να πληρώσει τα χρέη της ομάδας που έφταναν τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν θετικά για την ομάδα. Τον Οκτώβριο του 2009 έγινε γνωστό πως κάποιοι ποδοσφαιριστές και μέλη του τεχνικού επιτελείου ήταν απλήρωτοι με την διοίκηση της Λίγκας να προχωρά σε απαγόρευση μεταγραφών για την Portsmouth. Ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως η νέα διοίκηση ετοιμαζόταν να έρθει σε συμφωνία με τον Σαουδάραβα Ali al-Faraj για την πώληση των μετοχών του συλλόγου. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στις 5 Οκτωβρίου, με τον Al-Faraj και τους συνεργάτες του να αποκτά το 90% των μετοχών, μέσω εταιρίας των Βρετανικών Παρθένων Νήσων Falcondrone.

 

 

Στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε πως ο σύλλογος απέτυχε να πληρώσει τους μισθούς των παικτών για δεύτερο συνεχή μήνα. Σύμφωνα με τους νόμους, οι ποδοσφαιριστές είχαν το δικαίωμα να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους και να αποχωρίσουν από τον σύλλογο χωρίς να αποζημιωθεί η ομάδα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους η Βασιλική Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων & Τελωνείων (HMRC) οδήγησε την ομάδα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Τον Φεβρουάριο και ενώ η ομάδα δεν μπορούσε να πληρώσει για τέταρτη φορά μέσα στην χρονιά τους παίκτες της, άλλαξε πάλι διοικητικά χέρια. Αυτή την φορά νέος ιδιοκτήτης ήταν ο Balram Chainrai από το Νεπάλ, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα στο πλαίσιο μιας ρήτρας ενός δανείου που είχε συμφωνηθεί με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες. Αγωνιστικά, η Portsmouth υποβιβάστηκε ήδη από τις αρχές Απριλίου στην Championship. Παρά τα μεγάλα προβλήματα, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, αποκλείοντας την Tottenham. Στον τελικό ηττήθηκαν από την ομάδα της Chelsea με 1-0.

 

 

Οι «Pompeys» έχοντας πλέον στο τιμόνι του συλλόγου τον Kenny Jackett της Pompey Supporters Trust από το 2017, προσπαθούν να κερδίσουν την άνοδο στην Championship. Σήμερα μετά από οκτώ αγωνιστικές βρίσκονται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της League One και ευελπιστούν να συνεχίσουν έτσι. Εμείς, οι “γνωστοί” πλέον ρομαντικοί, ευχόμαστε να το καταφέρουν!

 

 

ΥΓ. Θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή στους νεότερους, να κοιτάξουν τα χαμηλά στρώματα των Αγγλικών Κατηγοριών. Εκεί κρύβεται η ιστορία μιας χώρας, πολιτιστικά της στοιχεία και ομάδες σπουδαίες. Μην μένετε μόνο στα “φώτα” της υπέροχης Premier League. Αναζητήστε, διαβάστε, αγαπήστε… Αξίζει.

 

Συντάκτης: Sir Gregory