Post-Match Analysis: West Ham – Manchester City

Το #eyap_analysis κάνει ντεμπούτο στο eyap.gr με δυο αναλυτές ποδοσφαίρου, τον Κυπριανό Βασιλειάδη και τον Κωστή Μπουκουβάλα, να βάζουν «στο στόχαστρο» ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής, το West Ham – Manchester City.

Η ομάδα του Pep Guardiola κατάφερε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα με το δεξί, κερδίζοντας με 0-2 την West Ham μέσα στο London Stadium. Οι φιλοξενούμενοι ήταν κυρίαρχοι σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού , διατηρώντας υπομονή στις μεταβιβάσεις τους και περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθούν.

Ο Erling Haaland έκανε αισθητή την παρουσία του στο ντεμπούτο του με την φανέλα της Manchester City , σκοράροντας δύο φορές.

Αντιθέτως, οι γηπεδούχοι παρόλο που ήταν διαβασμένοι για τον τρόπο ανάπτυξης της αντίπαλης ομάδας, δεν κατάφεραν να την περιορίσουν από το να σκοράρει, αλλά ούτε να την απειλήσουν ιδιαίτερα επιθετικά.

West Ham 

Οργανωμένη Επίθεση 

Η West Ham στην οργανωμένη επίθεση αγωνίστηκε με τον σχηματισμό 1-4-2-3-1 σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, με τους πλάγιους χαφ να διατηρούν το πλάτος σε φάση επίθεσης. 

Στο πρώτο ημίχρονο, δεν κατάφερε να αναπτυχθεί με επιτυχία καμία οργανωμένη επίθεση της γηπεδούχου ομάδας. Στο 1/3 είτε ο τερματοφύλακας (Fabianski και μετά το 29’ Areola) είτε οι κεντρικοί αμυντικοί (Zouma και Johnson), επιχειρούσαν άμεσες μεταβιβάσεις με στόχο κατά βάση τον Antonio, όπου ο τελευταίος τις περισσότερες φορές δεν κατάφερνε να διατηρήσει τη μπάλα στην κατοχή της ομάδας του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σέντερ φορ της ομάδας κατάφερε να κάνει πρώτη επαφή με τη μπάλα, όμως οι παίκτες της Manchester City πήγαιναν πρώτοι στις δεύτερες μπάλες και η κατοχή χανόταν.

Σε πολλές περιπτώσεις, είτε ο Antonio, είτε οι δύο εξτρέμ των «Σφυριών», προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν κάποια φάουλ, ώστε να κερδίσουν μια στατική φάση στο επιθετικό μισό, μιας που οι στατικές φάσεις αποτελούν ένα από τα πλεονεκτήματα της ομάδας. Ωστόσο, ούτε με αυτόν τον τρόπο η West Ηam μπόρεσε να γίνει απειλητική. 

Στο παραπάνω γράφημα φαίνεται η αδυναμία της West Ham να εκδηλώσει επίθεση με μικρές μεταβιβάσεις σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, επιλέγοντας μεγάλες μεταβιβάσεις. Παρατηρείται πως ο αριθμός του long pass share μειώνεται μόνο στα τέταρτα έπειτα από τα 2 γκολ που δέχθηκε η ομάδα. 

Στην παραπάνω εικόνα φαίνονται οι χαμένες κατοχές του Antonio, ο οποίος είχε συνολικά μόλις 28% επιτυχημένες ενέργειες με 50% ποσοστό επιτυχίας στις πάσες και 36% κερδισμένες μονομαχίες. Ακόμη, οι αντίπαλοι κατάφεραν να του αναχαιτίσουν τη μπάλα στο αμυντικό μισό 3 φορές. 

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι άμεσες μεταβιβάσεις είχαν στόχο περισσότερο προς τα άκρα και όχι στον άξονα, κάτι που αποδείχθηκε λίγο πιο αποτελεσματικό συγκριτικά με το πρώτο ημίχρονο. Μετά το 55’ οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να κρατήσουν περισσότερο τη μπάλα στο αμυντικό τους μισό και με ορισμένες αλλαγές γηπέδου κατάφεραν να μεταβούν προς το επιθετικό μισό.

Η είσοδος του Scamacca στη θέση του Antonio βοήθησε στην αποτελεσματικότητα των εναέριων μονομαχιών και για πρώτη φορά στον αγώνα η West Ham δημιούργησε απειλή έπειτα από οργανωμένη επίθεση. Ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε να απειλήσει τις περισσότερες φορές στα 3/3, ήταν από τα πλάγια με σέντρες που είχαν στόχο τον Ιταλό φορ. 

Στην εικόνα φαίνεται πως ο Scamacca με την είσοδό του στο παιχνίδι βοήθησε σημαντικά την ομάδα του στις εναέριες μονομαχίες κερδίζοντας τις 3 από τις 4 στις οποίες συμμετείχε, καθώς επίσης χρειάστηκε να ενεργήσει μία φορά σε δεύτερες μπάλες, στην οποία πήγε με επιτυχία και κέρδισε την κατοχή. 

Οργανωμένη Άμυνα 

Στην οργανωμένη άμυνα, η ομάδα του David Moyes αμύνθηκε στο πρώτο ημίχρονο με σχηματισμό 1-4-2-3-1, με τους πλάγιους χαφ να βρίσκονται πιο κλειστά, σε σχέση με την οργανωμένη επίθεση. Στο δεύτερο μέρος, στο μεγαλύτερο διάστημα αμύνθηκε με τον σχηματισμό 1-4-4-2

Τα 5 πρώτα λεπτά της αναμέτρησης η West Ham προσπάθησε να αιφνιδιάσει τη City, ασκώντας high press σε υψηλή ένταση στα 2/3 κερδίζοντας κάποια μέτρα στο γήπεδο. Ωστόσο, στο διάστημα 5’-30’ ενώ συνέχισε να αμύνεται στα 2/3 δεν ασκούσε ιδιαίτερη πίεση στον αντίπαλο.

Με τα εξτρέμ (Bowen και Fornals) να παραμένουν κλειστά, οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πλεονέκτημα που δημιουργεί η City με υπεραριθμία στον άξονα, προσθέτοντας επιπλέον παίκτη από τα πλάγια μπακ.

Στο μεγαλύτερο διάστημα το κατάφεραν αυτό, κυρίως από την δεξιά μεριά, όπου αγωνιζόταν ο Bowen, περιορίζοντας τη δημιουργικότητα του Cancelo στα μεσοδιαστήματα. Στο χρονικό διάστημα 30’-35’ η West Ham αμύνθηκε περισσότερο στο 1/3 και η Manchester City ξεκίνησε να βρίσκει πιο εύκολα λύσεις στους προβληματισμούς που της είχε δημιουργήσει νωρίτερα.

Κάντε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook!

Σε εκείνο το χρονικό σημείο πραγματοποιήθηκε και το πέναλτι στον Erling Haaland, ο οποίος έκανε και το 0-1. Στο υπόλοιπο πρώτο ημίχρονο, επανήλθε η άμυνα στα 2/3, κάτι που βοήθησε στο να διατηρηθεί ασφαλής η εστία του Areola, όμως δεν υπήρξε κάποιο ρίσκο ώστε να γίνει απειλητική επιθετικά.

Οι κερδισμένες μονομαχίες και οι τοποθετήσεις του Declan Rice ήταν εξαιρετικές και στον χώρο που κάλυπτε η αντίπαλη ομάδα δεν κατάφερε να γίνει απειλητική.  

Στην εικόνα διακρίνεται η αποτελεσματικότητα του Rice στις δεύτερες μπάλες, κάτι που συνολικά αποτέλεσε μειονέκτημα για την ομάδα της West Ham. 

Στο β’ ημίχρονο, ανά διαστήματα η ομάδα του Moyes επιδίωξε να πραγματοποιήσει high block defense, χωρίς όμως να αυξήσει ιδιαίτερα την ένταση και χωρίς να ασκήσει ιδιαίτερη πίεση κι έτσι δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο build-up της ομάδας του Guardiola. Ο σχηματισμός 1-4-4-2 βοήθησε στον καλύτερο έλεγχο των αντίπαλων κεντρικών αμυντικών, όμως δημιούργησε περισσότερο χώρο στα χαφ του αντιπάλου στο κεντρικό τρίτο.

Μεταβάσεις 

Στην επιθετική μετάβαση όταν αναχαίτιζαν τη μπάλα στο αμυντικό μισό, οι παίκτες της West Ham δεν κατάφεραν να οδηγηθούν σε επιτυχημένη μετάβαση προς το επιθετικό, καθώς επιχειρούσαν κυρίως άμεσες μεταβιβάσεις προς τον Antonio, ο οποίος δεν κατάφερε να παίξει με επιτυχία τον ρόλο του hold-up play.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μεταβιβάσεις έμοιαζαν περισσότερο με απομακρύνσεις της μπάλας, χωρίς συγκεκριμένο στόχο. Αντίστοιχα, όταν αναχαιτιζόταν η μπάλα στο επιθετικό μισό, σε ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων πραγματοποιήθηκαν λανθασμένες μεταβιβάσεις και βιαστικές επιλογές.  

Στον πίνακα αποτυπώνονται τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στις μεταβιβάσεις της West Ham που αφορούν τη μετάβαση προς το επιθετικό μισό και το επιθετικό τρίτο. 

Στις αμυντικές μεταβάσεις στο επιθετικό μισό υπήρξε θέληση για άμεση πίεση στη μπάλα, ώστε να την αναχαιτίσουν άμεσα, όμως η αντίπαλη ομάδα είναι πολύ καλή στη διατήρηση της κατοχής σε τέτοιες περιπτώσεις υπό πίεση και δεν δυσκολεύτηκε να το κάνει ούτε τώρα.

Από το 57’ κι έπειτα, όταν πραγματοποιήθηκαν και δύο αλλαγές με την είσοδο του Scamacca και του Benrahma, υπήρχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο press μετά από την αναχαίτιση της κατοχής από τους αντιπάλους.

Στο αμυντικό μισό, η ομάδα εστίαζε περισσότερο στην κάλυψη των θέσεων στις περιπτώσεις αμυντικής μετάβασης, καθώς υπήρχε ο φόβος πως αν ασκούσαν πίεση θα δημιουργούνταν σημαντικά κενά στο 1/3.  

Πλεονέκτημα 

  • Ανασταλτική λειτουργία κέντρου 

Μειονεκτήματα 

  • Build – Up 
  • Δεύτερες μπάλες 

Manchester City 

Οργανωμένη Επίθεση 

Στα χαρτιά ο σχηματισμός της Manchester City παρουσιαζόταν  ως ένα 1-4-3-3 κάτι που δεν ίσχυσε, τελικά , μέσα στο γήπεδο. 

Κατά τη φάση , λοιπόν, της οργανωμένης επίθεσης τα δύο full back της City συνέκλιναν στον άξονα και λειτουργούσαν ως αμυντικοί μέσοι έχοντας ως συνδετικό κρίκο τον Rodri . Αυτό έδινε την δυνατότητα στον De Bruyne και στον Gündogan να ανέβουν ψηλότερα όσο και στα εξτρέμ να κινούνται σε όλη την πλευρά και να έχουν περισσότερο χώρο να υποδεχτούν την μπάλα.

Ο συγκεκριμένος σχηματισμός βοήθησε τους πρωταθλητές να είναι ευέλικτοι καθώς μπορούσαν να αναπτυχθούν είτε από τον άξονα λόγω της υπεραριθμίας που σχηματιζόταν, είτε από τα άκρα με τους Foden και Grealish να έχουν περισσότερο χώρο. 

Κατά την διάρκεια του αγώνα, η City συνάντησε δυσκολίες καθώς τα εξτρέμ της West Ham έκλειναν στον άξονα ακολουθώντας τον Cancelo και τον Walker, ενώ ο Soucek με τον Rice έλεγχαν τους De Bruyne και Gündogan.

Έτσι, το πλεονέκτημα της υπεραριθμίας, χανόταν. Οι φιλοξενούμενοι, όμως, αντιμετώπισαν την συγκεκριμένη συνθήκη με δύο τρόπους. Πρώτον, με την κίνηση του Haaland να χαμηλώνει και να δημιουργεί ένα 3v2 ενάντια στον Soucek και στον Rice, κάτι που ξεκλείδωσε το build up της ομάδας του Μάντσεστερ.

Ο δεύτερος τρόπος ήταν με αντίθετες κινήσεις των inverted back (κυρίως του Cancelo) με τους δύο επιθετικούς μέσους, κάτι το οποίο συνέβη στην φάση του κερδισμένου πέναλτι με τον Cancelo και τον  Gündogan να αλλάζουν θέσεις και να αποσυντονίζουν την West Ham. 

Στην παραπάνω εικόνα αποτυπώνεται η κίνηση του Haaland να χαμηλώσει στο γήπεδο και να δημιουργήσει υπεραριθμία.  

Από την άλλη, ένα πρόβλημα στο οποίο η City δεν μπόρεσε να βρει εύκολα λύση ήταν όταν ο αντίπαλος αμυνόταν στο αμυντικό του μισό με εννιά ή δέκα ποδοσφαιριστές πίσω από τη μπάλα περιορίζοντας σημαντικά τους χώρους.

Οι ποδοσφαιριστές των «Πολιτών» μπορούσαν να διασπάσουν την συγκεκριμένη άμυνα, είτε με μικρές και γρήγορες μεταβιβάσεις είτε προκαλώντας συνθήκες 1v1 από τα πλάγια. Αυτά τα στοιχεία εμφανίστηκαν ελάχιστες φορές , γεγονός που δημιούργησε προβλήματα. 

Διαβάστε ακόμα στο eyap.gr: Δέκα πράγματα που μάθαμε από την πρώτη αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ

Κατά την διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι αμύνθηκαν ορισμένες φορές σε high block defense κάτι που δυσκόλεψε τους αμυντικούς της City.  Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα δόθηκε με τις κινήσεις των μέσων στους κενούς χώρους που δημιουργήθηκαν στον χώρο του κέντρο εξαιτίας της επιλογής για high block defense από τον Moyes . 

Οργανωμένη  Άμυνα 

Σε φάση οργανωμένης άμυνας η City βρισκόταν σε high block defense, σε σχηματισμό 1-4-3-3 με τον Haaland να ελέγχει τον έναν κεντρικό αμυντικό και τον Foden να ανεβαίνει και να ελέγχει τον άλλον μην επιτρέποντας να μεταβιβάσει την μπάλα στο full back της πλευράς του, ενώ ο Grealish  έλεγχε το δεξί full back.

Η συγκεκριμένη αμυντική προσέγγιση δυσκόλεψε πάρα πολύ την West Ham καθώς δεν έδινε τον χώρο και τον χρόνο στους αμυντικούς της να οργανώσουν την επίθεση , αναγκάζοντάς τους να καταφεύγουν σε μεγάλες και ψηλές μεταβιβάσεις, με στόχο κυρίως τον Antonio, που έκαναν την μπάλα διεκδικούμενη.

Η ικανότητα, τώρα, των ποδοσφαιριστών της Manchester City να κερδίζουν τόσο τις περισσότερες εναέριες μονομαχίες όσο και  να ανακτούν τις δεύτερες μπάλες, περιόρισε σημαντικά την επιτυχία του build up του αντιπάλου. 

Ο παρακάτω πίνακας μας επιβεβαιώνει την υπεροχή που είχε η Manchester City στο τομέα τον κερδισμένων μονομαχιών.

Στο δεύτερο ημίχρονο με την είσοδο του Scamacca , οι αμυντικοί της City έχασαν ορισμένες μονομαχίες χωρίς να δημιουργηθούν, όμως, σημαντικά προβλήματα. 

Μεταβάσεις 

Οι γηπεδούχοι δεν βρεθήκαν αρκετές φορές σε καταστάσεις επιθετικής μετάβασης καθώς επέλεγαν να οδηγηθούν σε πιο οργανωμένες επιθέσεις . Όμως ,όταν συνέβαινε αυτό έδειχναν ιδιαίτερα απειλητικοί κυρίως λόγω της δημιουργικότητας του De Bruyne όσο και της ταχύτητας του Haaland. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το δεύτερο goal της City καθώς και η χαμένη ευκαιρία του Gündogan στο 61’. 

Σε φάσεις αμυντικής μετάβασης , οι Citizens αντέδρασαν σωστά με γρήγορες επιστροφές και καλύψεις μην επιτρέποντας την West Ham να εκμεταλλευτεί το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει στις αντεπιθέσεις.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισαν τόσο οι επιτυχημένες επεμβάσεις των κεντρικών αμυντικών της City όταν ο Antonio υποδεχόταν την μπάλα όσο και ο Rodri  ο οποίος αναχαίτισε πολλές φορές τις επιθετικές προσπάθειες των «Σφυριών». 

Πλεονεκτήματα 

  • Η ευελιξία στο build – up της Manchester City στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. 
  • Το High block defense. 

Μειονέκτημα 

  • Η δυσκολία δημιουργίας επικίνδυνων καταστάσεων όταν η West Ham αμυνόταν στο αμυντικό της μισό. 

Παίκτης Κλειδί 

Ο Erling Haaland αποτέλεσε τον παίχτη κλειδί για την εκτός έδρας νίκη της Manchester City.

Εκτός από τα δύο γκολ που πέτυχε, το μήκος διασκελισμού του καθώς και οι κινήσεις στο χώρο ήταν αυτά τα στοιχεία που ξεκλείδωσαν την αντίπαλη άμυνα.

Ακόμα, με την κίνηση του να χαμηλώνει και να δημιουργεί υπεραριθμίες , συνέβαλε σημαντικά στις περιπτώσεις όπου η City συναντούσε δυσκολίες στο build – up. 

Συντάκτες: Κυπριανός Βασιλειάδης, Κωστής Μπουκουβάλας, αναλυτές ποδοσφαίρου.