Σταδιολαγνεία «Made in USA» (Μέρος 3o)

Πλέον περνάμε στο μέλλον, είτε άμεσο είτε έμμεσο, είτε χειροπιαστό είτε ακόμα φανταστικό. Όπως προαναφέρθηκε, τρία γήπεδα αναμένεται να παραδοθούν μέσα στην επόμενη χρονιά, όπου οι εργασίες παρά την πανδημία προχωράνε κανονικά. Δύο για προϋπάρχουσες ομάδες και ένα για μία που αναμένεται να ξεκινήσει την ιστορία της.

 

Διαβάστε παρακάτω το πρώτο μέρος της σειράς αφιερωμάτων:

Σταδιολαγνεία «Made in USA» (Μέρος 1o)

 

West End Stadium

 

 

Ακόμη μία περίπτωση στα πρότυπα του «αρένα με στρογγυλεμένες γωνίες, συμπαγής οροφή και νυχτερινός φωτισμός» θα είναι κι η νέα έδρα της FC Cincinnati στην ομώνυμη πόλη, έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 26.000 φιλάθλους. Η ομάδα ξεκίνησε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις μόλις πέρσι ως η 24η ομάδα του πρωταθλήματος και μέχρι φέτος θα αγωνίζεται σε ένα ανοιχτό, κολεγιακό γήπεδο της πόλης πριν μετακομίσει στο άπειρες φορές πιο εμφανίσιμο West End Stadium.

 

New Columbus Crew Stadium

 

 

Παραμένοντας στην πολιτεία του Οχάιο, η Columbus Crew αναμένεται να ολοκληρώσει μία αρκετά περίεργη μετακόμιση. Το Mapfre Stadium που θα αγωνίζεται μέχρι φέτος άνοιξε μόλις το 1999 κι ήταν το πρώτο συγκεκριμένα ποδοσφαιρικό γήπεδο που είχε το MLS, όμως ο χρόνος δεν φέρθηκε καλά μαζί του. Παρότι δε θα φέρει κάποια αύξηση στον αριθμό των θεατών που μπορεί να χωρέσει, που θα φτάνουν τους 20.000, θα είναι σίγουρα μία μεγάλη αναβάθμιση για την ομάδα αλλά και ανετότερο για τους οπαδούς, αφού θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ το παλιό γήπεδο θα μεταμορφωθεί σε προπονητικό κέντρο.

 

Austin FC Stadium

 

 

Η μετάβαση εδώ είναι λίγο περίεργη, μιας κι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της Crew είχε σκοπό να την μετακομίσει στο Όστιν, κι αφού (με μεγάλη οπαδική κινητοποίηση) δεν τα κατάφερε, απλά άφησε την ομάδα και πήγε στο Τέξας και ξεκίνησε μία από την αρχή. Κι η αλήθεια είναι πως η ιδέα μίας ομάδας εδώ δεν είναι καθόλου κακή. Το Όστιν είναι η μεγαλύτερη πόλη στις ΗΠΑ χωρίς επαγγελματική αθλητική ομάδα κι η προοπτική να φιλοξενηθεί ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από τους ντόπιους. Η ομάδα αναμένεται να παίξει το πρώτο της παιχνίδι την επόμενη σεζόν, το γήπεδο των 20.500 θέσεων είναι ακόμη υπό κατασκευή, όμως τα 15.000 εισιτήρια διαρκείας έχουν ήδη εξαφανιστεί!

Στυλιστικά το γήπεδο φαίνεται πως θα είναι πανέμορφο, με βάση το πράσινο που θα φοράει η ομάδα σε κερκίδες και μέχρι και στην στέγη, το σχήμα της οποίας σε κάνει αρχικά να νομίζεις ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά κομμάτια μετάλλου, που όμως συνδέονται σε ένα περίεργο αλλά και πρωτότυπο σχήμα με απότομες καμπύλες. Αναμένουμε.

Όχι, ούτε εδώ τελειώνει. Ακόμη τρεις κατασκευές προορίζονται για τα επόμενα δύο έτη μέχρι το 2023 κι είτε ήδη ετοιμάζονται, είτε αναμένεται να ξεκινήσουν να ετοιμάζονται.

 

Nashville Fairgrounds Stadium

 

 

Η Nashville SC εντάχθηκε στο MLS φέτος μαζί με την Inter Miami. Αν κι αντιμετώπισε κι αυτή θέματα με την έδρα της και μέχρι το 2022 θα αγωνίζεται σε γήπεδο του NFL, μόλις τον Ιούλιο ξεκίνησαν οι εργασίες για το δικό της στάδιο. Με προγραμματισμένη χωρητικότητα στις 30.000 θέσεις, πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο αποκλειστικά ποδοσφαιρικό γήπεδο στη χώρα, ενώ κι αυτό αναμένεται να ακολουθεί τις ίδιες βασικές αρχές με το γήπεδο της FC Cincinnati.

 

St. Louis MLS Stadium

 

 

Η St. Louis City SC από το Μιζούρι μετρά μόνο ένα χρόνο ύπαρξης κι είναι από τις πιο πρόσφατες ομάδες που έγιναν δεκτές στο MLS. Το ντεμπούτο της δεν πρόκειται να γίνει πριν το 2023, όταν θα είναι έτοιμη κι η 22.500 θέσεων έδρα της, τα έργα της οποίας ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο. Ο χλοοτάπητας αναμένεται να τοποθετηθεί ελαφρώς κάτω από το επίπεδο του δρόμου, ενώ η ιδιόρρυθμη, κοφτερή στέγη (που μοιάζει από μία γωνία με ελληνικό Π πάνω σε μία γραμμή) σχεδιάστηκε με γνώμονα όχι μόνο τη προστασία του κόσμου από τον καιρό, αλλά και την ακουστική του γηπέδου ώστε να ακούγεται ο θόρυβος όσο περισσότερο γίνεται. Για τον ίδιο λόγο, κάθε θέση αναμένεται να βρίσκεται μάξιμουμ 37 μέτρα μακριά από τον αγωνιστικό χώρο, το λιγότερο σε όλο το πρωτάθλημα. Τι κι αν θα χρειαστεί να περιμένουν δυόμιση ακόμη χρόνια για να δουν την νέα ομάδα τους; Η επίσημη ζήτηση για εισιτήρια ξεπερνάει τις 50.000!

 

Railyards Stadium

 

 

Η Sacramento Republic δεν είναι τελείως νέα ομάδα. Υπάρχει εδώ και οκτώ χρόνια και μέχρι το 2023 θα αγωνίζεται στην ανεξάρτητη, δεύτερη κατηγορία της χώρας, το USLC. Τότε θα γίνει κι η μετάβαση στο νέο της γήπεδο, το Railyards Stadium, για το οποίο οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο. Εφόσον το τελικό αποτέλεσμα ανταποκριθεί στο τωρινό πλάνο, τότε θα μιλάμε για ένα γήπεδο με διαφορετικό στυλ κερκίδων σε κάθε πλευρά, έμπνευση που οι σχεδιαστές πήραν από το St. James Park της Newcastle, ενώ η ανατολική πλευρά θα είναι με ένα μονό, απλό διάζωμα που σκοπός είναι να φέρνει στο Yellow Wall της Dortmund. Ακούγεται όμορφο, αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Πολλά από τα γήπεδα που αναφέρθηκαν και φέρουν αρκετές ομοιότητες, είναι έργα της αρχιτεκτονικής εταιρείας Populous. Εκτός από την έδρα της Sporting Kansas City, είναι υπεύθυνη και για τις έδρες των Houston Dynamo, Orlando City, DC United και Minnesota United, ενώ πήρε μέρος στην κατασκευή του Emirates Stadium στο Λονδίνο, αλλά και στο νέο γήπεδο της Tottenham, που είναι εξ ολοκλήρου δικό της.

Υπάρχουν ακόμη κι οι ομάδες που δεν έχουν βρει τη λύση στο θέμα του νέου γηπέδου. Η New York City FC, που ανήκει στην Manchester City, από το 2015 που εντάχθηκε στο MLS μπορεί να έχει την τύχη να αγωνίζεται μέσα στην πόλη της Νέας Υόρκης, η έδρα της όμως είναι το Yankee Stadium της ομώνυμης ομάδας μπέιζμπολ, που είναι αυστηρά ακατάλληλο για αγώνες ποδοσφαίρου, μιας και η θέα είναι κάπως έτσι. Η αναζήτηση για χώρο διαθέσιμο στα προάστια είναι πολυετής και ακόμη δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό, με την ομάδα να συνεχίζει να αγωνίζεται στην «προσωρινή» της έδρα επ’ αόριστον. Η New England Revolution έχει εκφράσει κι αυτή ενδιαφέρον για δικό της γήπεδο τόσο πίσω όσο το 2006, όμως έχουν περάσει χρόνια από το τελευταίο νέο στην υπόθεση.

Νομίζουμε πως το επιχείρημα για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί εύκολα να αντικρουστεί. Σίγουρα, η ανάπτυξή του είναι πολύ πιο απότομη από αυτή που βίωσαν άλλες, πολύ πιο «ποδοσφαιρομάνες» χώρες και σε καμία περίπτωση κινητήριος μοχλός δεν είναι η ανιδιοτελής αγάπη για το άθλημα, αλλά είναι τα χρήματα, οι επενδύσεις που αναμένεται να βγουν κερδοφόρες στην χώρα – συνώνυμο της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Όμως ταυτόχρονα, ακριβώς για να λειτουργήσουν οι επενδύσεις αυτές, χρειάζεται κι ο κόσμος να ανταποκριθεί. Κι όλα δείχνουν πως μάλλον είναι αδύνατον να μην ανταποκριθεί.

Υπάρχει περίπτωση να γίνει το πρώτο άθλημα στην χώρα; Όχι. Υπάρχει όμως πιθανότητα να καταφέρει να εδραιωθεί ως μέρος της αθλητικής κουλτούρας της χώρας; Πιστεύουμε πως ναι. Μπορεί ακόμη πολλοί Αμερικανοί να μη γνωρίζουν κανέναν ποδοσφαιριστή πέραν του Messi και του Cristiano Ronaldo, όμως αυτοί που απορρίπτουν αδιαπραγμάτευτα το soccer με χαιρέκακα αστεία, δεν είναι πλέον τόσοι πολλοί. Το MLS είναι το τρίτο σε προσέλευση πρωτάθλημα στην Αμερική, στατιστικό που βέβαια αδίκως αφήνει πίσω το NBA και το NHL που λόγω του μεγέθους του αγωνιστικού χώρου των αθλημάτων, τα γήπεδά τους είναι κλειστές αρένες με αρκετά περιορισμένη χωρητικότητα.

Τα πληθυσμιακά μεγέθη σίγουρα παίζουν ρόλο, όμως σε κάθε περίπτωση, το MLS είναι εν μέρει λαοφιλές. Πολλοί Αμερικανοί σταματάνε να δαιμονοποιούν το ακατανόητο, ξένο άθλημα του soccer και παίζουν τον δικό τους ρόλο σε ένα μέλλον με πολλές ομάδες, πανέμορφες έδρες, ντόπια ταλέντα και όλο κι αυξανόμενης ποιότητας θέαμα για τον φίλο του ποδοσφαίρου.

 

Συντάκτες: Φάνης Αγριτέλλης, Άγγελος Παλιακούδης