Tayshan Hayden-Smith: Ο «Μάγος» που έγινε…κηπουρός!

Κάθε άνθρωπος στον πλανήτη τρέφει τα δικά του αισθήματα για την «στρογγυλή θεά». Κάποιοι μάλιστα «γεννιούνται» με το μοναδικό χάρισμα και εξελίσσονται αργότερα σε «γητευτές» της μπάλας. Ένας από αυτούς είναι και ο Tayshan Hayden-Smith. Ένας πρώην αθλητής του «freestyle-football» , ο οποίος εξελίχθηκε σε ποδοσφαιριστή και κατέληξε… κηπουρός.

 

 

Στο Δυτικό Λονδίνο και την γειτονιά του Kensington δεσπόζει ο πύργος Grenfell. Ένα συγκρότημα διαμερισμάτων 24ων ορόφων και ύψους 67 μέτρων. Μπορεί σαν ονομασία τώρα να μην σας θυμίζει κάτι, αλλά αν ανακαλέσετε γεγονότα στις μνήμες σας, μπορεί να θυμάστε την φωτιά που είχε ξεσπάσει προ τετραετίας, καταστρέφοντας το –κάποτε- επιβλητικό κτήριο. Η 14η Ιουνίου του 2017, έχει μείνει χαραγμένη στις μνήμες των κατοίκων του κτηρίου. Περίπου 300 άτομα ξεσπιτώθηκαν από την μια μέρα στην άλλη, ενώ 72 ακόμη έχασαν την ζωή τους, καθιστώντας την φωτιά στο κτήριο, την μεγαλύτερη τραγωδία της δεκαετίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λίγα μέτρα παραπέρα από τον πύργο, γεννήθηκε και μεγάλωσε ο σημερινός μας ήρωας. Ο Tayshan Hayden-Smith έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ένα γηπεδάκι που «σκεπαζόταν» από την σκιά του ερειπωμένου πλέον κτηρίου. Από ηλικία τριών ετών ερωτεύτηκε με το ποδόσφαιρο, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι «ήταν πολύ δύσκολο να με πάρεις μακριά από την μπάλα». Ξεκίνησε να αγωνίζεται στην τοπική Westway FC η οποία προπονούταν στους «πρόποδες» του πύργου Grenfell.

 

 

Το γήπεδο δεν ήταν πάντα διαθέσιμο. Αρκετός κόσμος πήγαινε εκεί και μερικές φορές ήταν αδύνατο να γίνει προπόνηση. Έτσι λόγο του περιορισμένου χώρου, πολλές φορές κατέφευγαν στην λύση του «street football». Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, ο ίδιος ανέπτυξε εξελίχθηκε σε έναν «γητευτή» της μπάλας. Τα απίστευτα κόλπα και οι ντρίμπλες σε κάθε παιχνίδι, εντυπωσίαζαν το κοινό, ενώ άφωνος είχε μείνει και ο προπονητής του, Kevin Green, ο οποίος αγωνιζόταν στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου σάλας της Αγγλίας.

Μέχρι τα 13 του είχε εξελιχθεί σε έναν χαρισματικό αριστερό οπισθοφύλακα. Ο Green ήταν αυτός που τον μετατόπισε εκεί αφού σύμφωνα με τον ίδιο, «είχε εκπληκτική «εικόνα» του γηπέδου. Έπαιρνε την μπάλα και γινόταν “καπνός”. Ταχύτατος με την μπάλα στα πόδια, φανταστικά “ένα-δυο» . Είχε αυτήν την φιλοσοφία».

 

 

Ο Tayshan είχε μάθει να χαίρεται το ποδόσφαιρο, όπως το ήθελε εκείνος, αντιγράφοντας επιτυχημένα τις κινήσεις του Ronaldinho, του Messi και του Neymar. Έτσι προέκυψε και το ψευδώνυμο «ο Άγγλος Neymar», αφού κάθε εβδομάδα εντυπωσίαζε όλο και περισσότερο τον προπονητή του. Σύντομα όμως έπρεπε να αφήσει το τοπικό ποδόσφαιρο για να εξελίξει το ταλέντο του. Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά σε ομάδες της Football League. Fulham, Crystal Palace, Newcastle και Watford ήταν μερικές από αυτές, ωστόσο σε καμία δεν «έπεφταν» οι υπογραφές. Η αρχή έγινε στους «Cottagers». Επτά μήνες (!) έκανε δοκιμαστικά με τον σύλλογο, με τον ίδιο να λέει –ειρωνικά- ότι πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ.

Ένα παιδί δεκατριών ετών, αξιολογούνταν συνεχώς ψυχολογικά, κοινωνικά και φυσικά ποδοσφαιρικά. Σε όλα ήταν άριστος. Εκεί που υπήρχε όμως μεγάλο πρόβλημα, ήταν στο ύψος του. Χαρακτηριστικά στον σύλλογο του Τάμεση του είχαν πει ότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με «σπάνιο ποδοσφαιρικό χάρισμα». Ακόμα και έτσι, το ύψος αποτέλεσε ισχυρή τροχοπέδη για την υπογραφή ενός συμβολαίου.

 

 

Ότι δεν βρήκε στην Fulham, το βρήκε στην Brentford. Εντυπωσιασμένη με τον μικρό Tayshen, σε ηλικία περίπου 14 ετών, του δίνει την ευκαιρία να εισχωρήσει σε μια επαγγελματική ακαδημία ποδοσφαίρου. Παρέμεινε μέχρι τα 16 του εκεί, διεκδικώντας την υποτροφία για τις αναπτυξιακές ομάδες, όμως δυστυχώς τον απέρριψαν. Ακολούθησαν οι Aldershot, Crystal Palace και η Newcastle στον Αγγλικό βορρά, «καταφέρνοντας» με την τελευταία να σπάσει και τον καρπό του σε ένα τυπικό δοκιμαστικό. Ούτε εκεί έγινε αποδεκτός και πλέον είχε αποφασίσει να συνεχίσει τα trials, χωρίς ωστόσο να περιμένει κάποιο αντίκρισμα. Το «κύκνειο άσμα» των δοκιμών του, ήρθε στην Wimbledon. Όχι επειδή υπέγραψε κάποιο συμβόλαιο, αλλά επειδή σε ηλικία 17 ετών έμαθε ότι θα γινόταν πατέρας. Θέλοντας να αποτελέσει ένα σωστό πρότυπο για το παιδί του, αποστασιοποιήθηκε από το ποδόσφαιρο μέχρι να γεννήσει η κοπέλα του, για να επιστρέψει ένα χρόνο αργότερα στην ενεργό δράση. Και αυτή τη φορά, όχι στην Αγγλία.

Όσο οι απορρίψεις από το αγγλικό ποδόσφαιρο έρχονταν «σύννεφο», η Αυστριακή Kitzbuhel της τέταρτης κατηγορίας , του δίνει την ευκαιρία να αγωνιστεί σε επίπεδο πρώτης ομάδας. Για πρώτη φορά στην ζωή του, ένιωσε να αναγεννιέται μέσα από το ποδόσφαιρο. Συνέβαλε σημαντικά στην άνοδο της ομάδας στην Τρίτη κατηγορία και αγαπήθηκε από τους ανθρώπους του συλλόγου. Αυτή τη φορά όμως τα προβλήματα δημιουργήθηκαν εκτός των «τεσσάρων γραμμών». Ο σπιτονοικοκύρης του δεν ήταν ιδιαίτερα «χαρούμενος» με την παραμονή του Tayshan στην κλειστή κοινωνία του Κίτσμπουελ. Δημιουργούσε ανά τακτά διαστήματα προβλήματα στον νεαρό Άγγλο, με αποκορύφωμα το βράδυ που «μπούκαρε» ξαφνικά στο σπίτι του, εκτοξεύοντας ύβρεις και ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον του. Για ένα διάστημα, έμενε μέσα στο αυτοκίνητο του μέχρι να βρει νέα κατοικία, δυσκολεύοντας την παραμονή του παίκτη στην Αυστρία. Και μπορεί στην ομάδα να ζητούσαν διακαώς την παραμονή του στην ομάδα, όμως ένα συμβάν «διευκόλυνε» τον παίκτη να λάβει την οριστική του απόφαση για να επιστρέψει στην Αγγλία.

 

 

Φτάνουμε λοιπόν στην αρχή της σημερινής ιστορίας και στην πυρκαγιά στον Πύργο του Grenfell. Το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή να επιστρέψει ο Tayshan στο Νησί. Συγκλονισμένος από όλα όσα διαδραματίστηκαν στην γειτονιά του, ξεκίνησε με μερικούς ακόμη γείτονες την προσπάθεια να ομορφύνει το καμένο και ερειπωμένο τοπίο. Το ποδόσφαιρο έπεσε σε δεύτερη μοίρα και ασχολήθηκε με την κηπουρική εξωτερικά του κτηρίου με στόχο την τόνωση της ψυχολογίας των ντόπιων κατοίκων αλλά και του καλλωπισμού του χώρου. Ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξη στο BBC δήλωσε πως: «αυτή η περίοδος πραγματικά με ωρίμασε. Ο κόσμος ξεσπιτώθηκε. Μερικοί έχασαν τα παιδιά τους, μερικοί έχασαν τους γονείς του. Είχε αφήσει μεγάλο τραύμα αυτή η καταστροφή και προσπαθούσα να σκεφτώ τρόπους να βοηθήσω το κοινό. Η κυβέρνηση έδειξε μεγάλη αδιαφορία για το συμβάν. Είχα αηδιάσει. Μου έλειπε το ποδόσφαιρο, αλλά βρήκα καταφύγιο στην κηπουρική.» Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε το όλο εγχείρημα, παίρνοντας αρχικά φυτά από μια γειτονική κλινική. Σταδιακά δημιουργήθηκε ένας όμορφος κήπος. «Ο ειρηνικός κήπος του Grenfell», όπως είναι η επίσημη ονομασία του και έχει δώσει μια νέα πνοή στην γειτονιά.

Πλέον, σε ηλικία 24 ετών ετών, ο Tayshan τρέχει ακόμη το project της αναδιαμόρφωσης του χώρου με τον φίλο του Danny Clarke. Παράλληλα έχει ιδρύσει μια μη κερδοσκοπική εταιρία, μέσω της οποίας προσπαθεί να εμπνεύσει τα νεαρά άτομα από το μονοπάτι της κηπουρικής. Και αν αναρωτιέστε τι απέγινε η ποδοσφαιρική του καριέρα, συνεχίζει ακόμα στα Sunday Leagues, εκεί από όπου άρχισαν όλα και ερωτεύτηκε το άθλημα, καθώς μετά από μια τριετία με τους Rising Ballers, μετακόμισε στην ομάδα της γειτονιάς που αγαπήθηκε. Την Grenfell Athletic.

 

Συντάκτης: Φάνης Αγριτέλλης