Το «μαύρο» ταξίδι της Leeds στην Τουρκία

Γυρίζουμε τον χρόνο ακριβώς 20 χρόνια πίσω και παρουσιάζουμε τα τραγικά γεγονότα των συμπλοκών μεταξύ οπαδών της Leeds και της Galatasaray, στα πλαίσια του ημιτελικού του Κυπέλλου UEFA.

 

ΝΕΑ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΜΕ ΟΝΕΙΡΑ

Η νέα χιλιετία είχε μπει με τους καλύτερους οιωνούς για την Leeds United. Η ομάδα του Yorkshire, είχε στις τάξεις της μια «φουρνιά» εξαιρετικά ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, ενώ τα ηνία είχε ο David O’ Leary. Οι εξαιρετικές επιδόσεις στην Αγγλία είχαν ως συνέπεια τις προκρίσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (με εξαιρετικές πορείες και εκεί). Όλα σταμάτησαν απότομα, όταν βγήκαν στην «επιφάνεια» τα τεράστια χρέη του συλλόγου, οδηγώντας σε μια ιστορία που λίγο-πολύ όλοι ξέρουμε, την κατρακύλα του συλλόγου.

Όμως, το σημερινό αφιέρωμα δεν έχει χαρακτήρα αθλητικό. Θα θυμηθούμε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μία ημέρα πριν τον αγώνα μεταξύ Leeds και Galatasaray, για τα πλαίσια των ημιτελικών του κυπέλλου UEFA, τη σεζόν 1999-2000. Στα χαρτιά, ήταν ένα ζευγάρι με τεράστιο ενδιαφέρον, λόγο της δυναμικής αμφοτέρων των πλευρών, αλλά όλα επισκιάστηκαν από τα θλιβερά γεγονότα. Ήταν ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων και δυστυχώς, έμελλε να σημαδέψει τη σειρά, το θεσμό καθώς και την ιστορία.

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας σχετικά με τις πηγές, πως η αλήθεια κρύβεται κάπου στην μέση. Τόσο η πλευρά των Τούρκων, όσο και η πλευρά των Άγγλων, φροντίζει να παρουσιάζει τα γεγονότα ελαφρώς διαφορετικά, αναλόγως το τι συμφέρει την κάθε πλευρά. Πράγμα που άλλωστε παρατηρούμε στην καθημερινότητά μας για πολύ πιο ασήμαντα θέματα. Ας εξετάσουμε λοιπόν το τι αναφέρει η κάθε μια πλευρά, ξεκινώντας με τους Άγγλους:

Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, όλα ξεκίνησαν όταν ένας εκ των οπαδών της Leeds που κυκλοφορούσαν στην πλατεία Taksim, επιτέθηκε φραστικά σε έναν οδηγό μεταφορικού. Το γεγονός έγινε γρήγορα αντιληπτό από οπαδούς της Galatasaray, οι οποίοι επενέβησαν με άγριες διαθέσεις. Ανάμεσά τους, κυκλοφορούσε και κάποιος με μαχαίρι, ο οποίος σκότωσε τους δύο άτυχους Άγγλους.

 

 

Οι Τούρκοι από την άλλη, υποστηρίζουν πως το κλίμα «μύριζε» μπαρούτι από νωρίς. Οι μαρτυρίες έκαναν λόγο για μεθυσμένους Άγγλους που παραφερόντουσαν, παρενοχλώντας κόσμο. Η Τούρκικη αστυνομία επενέβη για να ηρεμήσει τα πνεύματα, αλλά όχι για πολύ. Την ώρα της αναταραχής, κάποιος Τούρκος κάλεσε «ενισχύσεις», τη λεγόμενη «νυχτερινή φρουρά» της Galatasaray. Η ανταπόκριση ήταν άμεση, τα επεισόδια «ξέφυγαν» και η αστυνομία ήταν ανήμπορη να επιβάλλει τον έλεγχο.

Όπως βλέπετε, τα ρεπορτάζ έχουν κάποιες διαφορές, αλλά η ουσία παραμένει ίδια. Ο Kevin Spreight και ο Christopher Loftus σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών με τη χρήση μαχαιριού. Και οι δύο άντρες, ηλικίας 40 και 37 ετών αντιστοίχως, έχασαν τις ζωές τους.

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ

Ο ένοχος βρέθηκε ύστερα από λίγες ημέρες, καθώς βρέθηκε στην οικία του το μαχαίρι με το οποίο διέπραξε το φονικό. Ο λόγος για τον Ali Umit Demir. Μαζί του, άλλοι τέσσερις Τούρκοι hooligans καταδικάστηκαν, με ποινές από 5 έως 15 χρόνια. Μάλιστα, λόγο αναβολών και επανεκδικάσεων, οι εγκληματίες μπόρεσαν να ζήσουν ελεύθεροι για σχεδόν μια δεκαετία, έως ότου φυλακίστηκαν το 2010. Όσον αφορά τους δύο συλλόγους, η Leeds δεν έδωσε εισιτήρια στους Τούρκους, η UEFA υποστήριξε την απόφαση, αλλά οι ιθύνοντες της Galatasaray αντέδρασαν.

Την ημέρα της ρεβάνς, ο πρόεδρος των «Παγωνιών», Peter Ridsdale, έκανε έκκληση για ηρεμία και ψυχραιμία. Μάλιστα, η τοπική αστυνομία, ενθάρρυνε την μη λειτουργία Τουρκικών επιχειρήσεων, υπό το φόβο επεισοδίων. Όμως, οι Άγγλοι είχαν ετοιμάσει θερμή υποδοχή. Κατά την έλευση της Galatasaray, εκατοντάδες οπαδοί της Leeds επιτέθηκαν στα λεωφορεία που μετέφεραν την Τουρκική αποστολή, καθυστερώντας την έναρξη της αναμέτρησης. Τελικά ο αγώνας έγινε δίχως άλλα «παρατράγουδα», με το σκορ να μένει στο 2-2 και τους Τούρκους να παίρνουν την πρόκριση με συνολικό σκορ 4-2. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κατά τη διάρκεια του πρώτου λεπτού, οι οπαδοί της Leeds είχαν γυρισμένες τις πλάτες τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας.