Η πρώτη σημαντική οικονομική κρίση στο ποδόσφαιρο

Ο #Stam προσπαθεί να αναλύσει την τρέχουσα κατάσταση στο ποδόσφαιρο, αναλογιζόμενος ως συνιστώσες αυτού τον COVID-19 και την κωλυσιεργία που αυτός έχει επιφέρει στην οικονομία και άρα στο μοντέρνο ποδόσφαιρο, σε ένα περίεργο κοκτέιλ θεμάτων.

 

Όσοι αναγνώστες έχων ηλικία γύρω στα είκοσι έτη, όπως ο γράφων, έχουν ζήσει στο πετσί τους την παγκόσμια οικονομική κρίση που άδειασε τα ταμεία πολλών κρατών με αποτέλεσμα την παράλυση της οικονομίας, την ύπαρξη πολλών ανθρώπων σε κατάσταση κάτω του ορίου της φτώχειας, τις καταστροφές πολλών ζωών και άλλα. Αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους, οπότε δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση σε αυτό το κομμάτι.

Ωστόσο την ώρα που συνέβαιναν όλα τα παραπάνω υπήρχε το εξής οξύμωρο: το μοντέρνο ποδόσφαιρο να μην πτοείται στο ελάχιστο. Η αλόγιστη σπατάλη στις μεταγραφές και τις αμοιβές παικτών, ο προκλητικός ρόλος των μάνατζερ, τα ακριβά εισιτήρια και το merchandising συνέθεταν ένα τοπίο από περίεργο έως προκλητικό στο ευρύ κοινό των σκεπτόμενων φιλάθλων της χαμηλής και της μεσαίας κοινωνικής τάξης. Πόσω μάλλον όταν η συλλογιστική πορεία εξελισσόταν και εστίαζε σε εξωαγωνιστικό επίπεδο και στο ρόλο «σκοτεινών παραγόντων» που εκμεταλλεύονταν τον λαϊκό χαρακτήρα του ποδοσφαίρου για δικά τους συμφέροντα και το μεταμόρφωναν σε καπιταλιστικό υποχείριό τους. Παραδείγματα πολλά.

 

covid crisis

 

Όλα αυτά λάμβαναν χώρα την ώρα που η παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν στο ζενίθ της και πολλοί απορούσαν το πού -για παράδειγμα- θα φτάσει το ποσό μιας μεγάλης μεταγραφής την στιγμή που ένα ταλέντο νεαρής ηλικίας, όπως ο Ousmane Dembélé κόστιζε στην Barcelona 150 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα μπόνους και που ο κατώτατος μισθός -λέμε τώρα- έχει διαφορά… πέντε μηδενικών από τη ρήτρα αποδέσμευσης συμβολαίου του 22χρονου Γάλλου (σ.σ. 400 εκ