Όταν ο χρόνος σταμάτησε…

Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 1958, όταν η ώρα στην Αγγλία «σταμάτησε» στις 15:03. Τα «Λουλούδια του Μάντσεστερ» κόπηκαν στο Μόναχο…

Σαν σήμερα το μακρινό 1958, θα γραφόταν μία από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία του ευρωπαϊκού, κι όχι μόνο, ποδοσφαίρου. Το τεχνικό τιμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μαζί με τους παίκτες τις ομάδας, όπως και δημοσιογράφους και οπαδούς, θα ζούσε μία τρομερή τραγωδία. Τα «Μωρά του Μπάσμπι» μόλις είχαν αποκλείσει τον Ερυθρό Άστέρα έπειτα από ένα συναρπαστικό προημιτελικό και είχαν προκριθεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου τα περίμενε η ιταλική Μίλαν των Λίντχολμ, Σκιαφίνο και Μαλντίνι.

Στην επιστροφή όπως ήταν λογικό για τα αεροπορικά μηχανοκίνητα της εποχής, το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα σταμάτησε στα μισά της διαδρομής, στο Μόναχο, για ανεφοδιασμό. Έπειτα από τη συνηθισμένη διαδικασία, οι δύο πιλότοι, Τζέιμς Τέιν και Κένεθ Ρέιμεντ ακύρωσαν δις την πτήση καθώς η αριστερή μηχανή παρουσίαζε πρόβλημα, πιθανότατα λόγω πάγου.

σταμάτησε μόναχο 1958

Παρόλα αυτά, ο Τέιν απέρριψε την περίπτωση διανυκτέρευσης στο Μόναχο, με το φόβο να μην μείνει η ομάδα εκτός προγράμματος, καθώς ακολουθούσε σημαντικός σαββατιάτικος αγώνας εναντίον της πρωτοπόρου εκείνη την στιγμή στην Αγγλία, Γουλβς, παιχνίδι που φυσικά μετά το δυστύχημα, ακυρώθηκε. Λίγο πριν ο πιλότος ανακοινώσει την απόφασή του για τρίτη προσπάθεια κι ανακαλέσει τους επιβάτες στο αεροπλάνο, o ποδοσφαιριστής Ντάνκαν Έντουαρντ έστειλε τηλεγράφημα στην οικογένειά του στο Μάντσεστερ:

Όλες οι πτήσεις ακυρώθηκαν. Πετάμε αύριο. Ντάνκαν.

Οι επιβάτες μπήκαν στο αεροπλάνο για τρίτη, και τελική, προσπάθεια για απογείωση με τους Ντάνκαν Έντουαρντς, Τόμι Τέιλορ, Μαρκ Τζόουνς, Έντι Κόουλμαν και Φρανκ Σουίφτ να μετακινούνται από μόνοι τους στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, καθώς πίστευαν πως εκεί ήταν το ασφαλέστερο σημείο. Καθώς τα μέλη της πτήσης επιβιβάζονταν, σύμφωνα με μαρτυρίες των επιζώντων, ο 22χρονος επιθετικός Μπίλι Γουίλαν μουρμούρισε: «Λοιπόν, αν τώρα είναι η ώρα, είμαι έτοιμος», φοβούμενος από την πιθανότητα θανάτου, καθώς ήταν από τους πιο άπειρους ταξιδιώτες.

σταμάτησε μόναχο 1958
15:02

Ο τελικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε από τον πύργο ελέγχου σε συνεργασία με τους πιλότους, με το αεροπλάνο να βρίσκεται ήδη εν κινήσει. Τη στιγμή που ο Ρέιμεντ άφησε τα φρένα, το αεροπλάνο παρατηρήθηκε να μειώνει ταχύτητα λόγω λασπόχιονιου. Ο Άγγλος τότε φώναξε: «Θεέ μου, δεν θα τα καταφέρουμε!».

Το σκάφος σηκώθηκε 60 πόδια από το έδαφος, έπειτα έχασε ύψος, το αριστερό του φτερό χτύπησε σε ένα σπίτι (!) εξαμελούς οικογένειας και στη συνέχεια προσέκρουσε στο έδαφος, προτού η δεξιά πλευρά της ατράκτου παρασύρει μία ξύλινη καλύβα που περιείχε ελαστικά και καύσιμα, που προφανώς πήρε αμέσως φωτιά κι ανατινάχτηκε. Ευτυχώς κανένα μέλος της οικογένειας του σπιτιού δεν τραυματίστηκε.

σταμάτησε μόναχο 1958
15:03

Δευτερόλεπτα μετά το μοιραίο, ο ακόμη ζωντανός Τέιν ειδοποίησε τους επιβάτες του να εγκαταλείψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα συντρίμια, με την περίπτωση μίας ακόμη μεγαλύτερης έκρηξης να είναι πλέον αρκετά πιθανή, βλέποντας το δεξί φτερό να καίγεται, σημείο που περιείχε 2.300 λίτρα καυσίμων. Δυστυχώς, μόλιες τρεις τα κατάφεραν.

Ο ίδιος δραπέτευσε από το παράθυρο της καμπίνας έπειτα από παράκληση του συνοδηγού του, Ρέιμεντ, που ήταν παγιδευμένος στο κάθισμά του και είχε ήδη αποδεχτεί την μοίρα του. Εντωμεταξύ, ο τερματοφύλακας της ομάδας Χάρι Γκρεγκ ανακτούσε τις αισθήσεις του στην καμπίνα, νομίζοντας πως είναι νεκρός:

Με το που συνειδητοποίησα πως είχα αίματα στο πρόσωπο, δεν δίστασα να ακουμπήσω την κορυφή του κεφαλιού μου, καθώς νόμισα πως είχε «λιώσει» σαν βραστό αυγό.

Ο Βορειοϊρλανδός παρά τα τραύματά του, έσπευσε να βοηθήσει τους υπόλοιπους επιβάτες, καταφέρνοντας να απομακρύνει αρκετούς από τα συντρίμια. Στιγμές αργότερα, ασθενοφόρα και φορτηγά από το αεροδρόμιο είχαν καταφτάσει για βοήθεια, μεταφέροντας του επιζώντες στο νοσοκομείο Rechts der Isar.

Από τα 44 μέλη της πτήσης, μόλις 24 κατάφεραν να μεταφερθούν ζωντανοί στο νοσοκομείο. Τρεις από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Oι Τζάκι Μπλαντσφλάουερ και Τζόνι Μπέρι τραυματίστηκαν τόσο σοβαρά, που δεν έπαιξαν ξανά ποδόσφαιρο.

Η πρώτη αναφορά του δυστυχήματος στο δελτίο ειδήσεων της Αγγλίας

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πως αποτύπωσαν οι ελληνικές εφημερίδες αυτή την ανείπωτη τραγωδία:

Κάντε ένα like στη σελίδα μας στο facebook, αν δεν το έχετε ήδη κάνει!

Εικόνες από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα του δυστυχήματος:

μπάσμπι νοσοκομείο
μπάσμπι νοσοκομείο
μπάσμπι νοσοκομείο

Το τότε αστέρι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και πιθανότατα καλύτερους Άγγλος ποδοσφαιριστής εκείνα τα χρόνια, Ντάνκαν Έντουαρντς, δύο εβδομάδες έπειτα από το δυστύχημα, ψέλλισε ξαπλωμένος στο κρεββάτι του νοσοκομείου: «Τι ώρα είναι το ματς με την Γουλβς; Δεν πρέπει να λείψω από αυτό το ματς!». Δυστυχώς ο 21χρονος άσος άφησε την τελευταία του πνοή μία εβδομάδα μετά, στο ίδιο κρεβάτι.

Έπειτα από λίγους μήνες οι γερμανικές αρχές έριξαν το φταίξιμο στον Τέιν, κατηγορώντας τον για «δολοφονική» αμέλεια, με τον Άγγλο να χάνει τη δουλειά του και να αποκτά τη φήμη του πιο μισητού ανθρώπου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δέκα χρόνια αργότερα, θα αποδεικνυόταν πως το αρχικό αρνητικό δεν έφερε την ένδειξη πάγου στις μηχανές, αθωώνοντάς τον από κάθε κατηγορία.

Πολλές ομάδες έδωσαν χωρίς κανένα αντίτιμο παίκτες στη Γιουνάιτεντ, ως φόρο τιμής. Παρά την καταστροφή αυτή και το ξεκλήρισμα της ομάδας, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» δεν το έβαλαν ποτέ κάτω. Με μπροστάρη τον Ματ Μπάσμπι, που εν τέλει επιβίωσε από την τραγωδία και φυσικά τον βοηθό του, Τζίμι Μέρφι, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» κατάφεραν να ανασυνταχθούν και σε διάστημα δέκα ετών να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης, κερδίζοντας το Κύπελλο Πρωταθλητριών, σε ένα πραγματικό απίστευτο κατόρθωμα.

Ο μόνος επιζών, που ζει μέχρι και σήμερα, είναι ο θρυλικός Σερ Μπόμπι Τσάρλτον που έχει μείνει στην ιστορία του συλλόγου ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει φορέσει την κόκκινη φανέλα, έχοντας μάλιστα μέχρι πρότινος το ρεκόρ των περισσότερων γκολ για τη Γιουνάιτεντ. Δίπλα του μέχρι και το 2020, βρισκόταν ο ηρωικός τερματοφύλακας Χάρι Γκρεγκ, που έπειτα από την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, πήρε πτυχίο στην Ιατρική, φέροντας τον τίτλο του «Δόκτωρ»!

τσάρλτον γκρεγκ

Αναμνηστικά μνημεία έχουν στηθεί μέσα στο αεροδρόμιο, όπως και στον δρόμο έξω από το Ολντ Τράφορντ.

σταμάτησε μόναχο 1958
σταμάτησε μόναχο 1958

Μέσω των τεχνών του κινηματογράφου, με την ταινία «United»και της μουσικής με τα κομμάτια του τραγουδιστή Μόρισεϊ και της μπάντας Futureheads, το αεροπορικό δυστύχημα αναβιώνεται και τιμάται μέχρι και σήμερα. Αν το παραπάνω κείμενο σας φάνηκε αχρείαστα μεγάλο, απλά αφιερώστε τρία λεπτά από τον χρόνο σας για να δείτε το παρακάτω βίντεο. Οι λέξεις πλέον είναι λίγες.

Διαβάστε επίσης για την μέρα που ο θρυλικός Τόμι Λόρενς έδωσε μία ιστορική συνέντευξη… καταλάθος!