«Nessun Dorma»: Το soundtrack των ξεχωριστών στιγμών του αγγλικού ποδοσφαίρου

Η περίφημη άρια «Nessun Dorma» ανοίγει την τρίτη πράξη στην όπερα Turandot του Giacomo Puccini.

 

Βασίζεται σε ένα επικό περσικό ποίημα του 12ου αιώνα και φανερώνει την αδιάκοπη προσπάθεια του «Άγνωστου Πρίγκιπα» να κατακτήσει την καρδιά της «Πριγκίπισσας του Πάγου» μέσα από διαδοχικές δοκιμασίες, εκφράζοντας την αμέριστη πίστη στις ικανότητές του και στην τελική νίκη απέναντι σε όλες τις πρόσκαιρες αντιξοότητες της μοίρας.

 

 

Ακολουθεί η ελληνική απόδοση των στίχων του κομματιού:

(Ο άγνωστος πρίγκιπας):

Κανείς να μην κοιμηθεί! Κανείς να μην κοιμηθεί! Ακόμη κι εσύ, πριγκίπισσα,
στο κρύο σου δωμάτιο
κοίταξε τ’ αστέρια
που τρέμουν από αγάπη και ελπίδα…

Μα το μυστήριό μου είναι κλεισμένο μέσα μου,
κανείς δεν θα μάθει το όνομά μου!
Όχι, όχι, στο στόμα σου θα το πω,
όταν το φως θα λάμπει!
Και το φιλί μου θα λιώσει τη σιωπή
που σε κάνει δικιά μου.

(Γυναικείες φωνές):

Κανείς δε θα μάθει το όνομά του…
Και εμείς θα πρέπει, αλίμονο, να πεθάνουμε, να πεθάνουμε!

(Ο άγνωστος πρίγκιπας):

Φύγε, ω νύχτα! Βασιλέψτε (δύστε), αστέρια!
Βασιλέψτε (δύστε), αστέρια! Την αυγή, θα νικήσω!
Θα νικήσω! Θα νικήσω!

Το «Nessun Dorma» (Κανείς να μην κοιμηθεί) έγινε διάσημο από την εκτέλεση του κορυφαίου τενόρου Luciano Pavarotti κι επιλέχτηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο BBC ως το τραγούδι τίτλων στη διαφημιστική καμπάνια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1990, το οποίο διεξήχθη στα γήπεδα της Ιταλίας. Το θέαμα στη συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν εξαιρετικά φτωχό, αλλά οι Άγγλοι για πρώτη φορά μετά το 1966 ένιωσαν περήφανοι για τα «Λιοντάρια», τα οποία έφτασαν υπό την τεχνική καθοδήγηση του Bobby Robson μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν στην καταραμένη διαδικασία των πέναλτι από την μετέπειτα νικήτρια Δυτική Γερμανία (χαμένα πέναλτι από τους Pearce και Waddle). Με ηγέτη τον Gary Lineker και με συμβολική ενθάρρυνση από το «Nessun Dorma», η Αγγλία απέκλεισε στα νοκ άουτ κατά σειρά το Βέλγιο (με γκολ του David Platt στο τελευταίο λεπτό της παράτασης) και την ευχάριστη έκπληξη, Καμερούν του Rose Milla, με 3-2 χάρη σε γκολ του Platt και σε δύο εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι του Lineker.

 

 

Η άρια του Puccini ήρθε ξανά στην επιφάνεια του βρετανικού ποδοσφαίρου 26 χρόνια αργότερα, με αφορμή την μεγαλύτερη έκπληξη στην πρόσφατη ιστορία του αθλήματος, την υπερβατική χρονιά της Leicester του Claudio Ranieri. Στη γιορτή που στήθηκε στο King Power Stadium το Μάιο 2016 για την απονομή του τίτλου στις «Αλεπούδες» ο Ranieri προσκάλεσε ως guest τον συμπατριώτη του διάσημο τενόρο Andrea Bocelli, ο οποίος ερμήνευσε το «Nessun Dorma» μπροστά στο εντυπωσιασμένο κοινό.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Og1w_FNGZGc&fbclid=IwAR0K6J9fMH6zxZj1F-KBc-kpfr4p2WKo_HW5G5OfTrqoamqUevPFMEFcpD8

 

Όπως προκύπτει από το νόημα των στίχων, το αποφασιστικό «vincero» (θα νικήσω) στην κατακλείδα της περίφημης άριας, αποτελεί ξεκάθαρη δήλωση αυτοπεποίθησης σε κάθε δύσκολο προσωπικό και συλλογικό αγώνα που καλούμαστε να δώσουμε στη ζωή. Για τους οπαδούς του αγγλικού ποδοσφαίρου, πάντως, το «nessun dorma» θα έχει πάντοτε και μια επιπλέον αξία. Έντυσε σα μουσικό χαλί τις υψηλές προσδοκίες που γέννησε η Αγγλία του 1990 και το θρίαμβο του Δαβίδ (Leicester) απέναντι στους Γολιάθ της Premier League το 2016. Πάνω απ’ όλα, πρόκειται για ένα κάλεσμα να κατακτηθεί όχι απλώς μια νίκη ή ένας τίτλος, αλλά να σκιρτήσουν οι καρδιές των απανταχού φιλάθλων ενός αθλήματος που συμπυκνώνει μέσα σε ένα 90λεπτο τις συναισθηματικές διακυμάνσεις (χαρές και λύπες) του ανθρώπινου βίου.

 

Συντάκτης: Θωμάς Ψήμμας από την ποδοσφαιρική σελίδα Κάθε Κυριακή. Μπορείτε να βρείτε την εκπληκτική σελίδα στο Facebook ΕΔΩ