Stefan Schwarz: Ο ποδοσφαιριστής που ήθελε να παίξει μπάλα στο διάστημα

20 Ιουλίου 2021, ο δισεκατομμυριούχος Jeff Bezos πραγματοποιεί την πολυαναμενόμενη πτήση του στο διάστημα. Δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση πολίτη που ταξιδεύει εκτός Γης, ωστόσο αποτελεί ένα προπύργιο για τα μελλοντικά ταξίδια στο διάστημα. Ένα τέτοιο ταξίδι ονειρευόταν και ο Σουηδός Stefan Schwarz στις αρχές του Millenium, αλλά η Sunderland είχε αντίθετα πλάνα.

 

Σίγουρα, ο καθένας από εμάς θα έχει πετύχει συνέντευξη κάποιου ποδοσφαιριστή, όπου θα έχει ακουστεί η κλασική ερώτηση, “Τι θα γινόσουν αν δεν ήσουν ποδοσφαιριστής;”. Από επαγγέλματα παρεμφερή με το ποδόσφαιρο και το κλισέ “και πάλι ποδοσφαιριστής”, ως παίκτης του γκολφ και… παρθένος, οι απαντήσεις ποικίλουν. Κι όμως αν ρωτούσες τον πρώην ποδοσφαιριστή των Arsenal και Sunderland η απάντηση θα ήταν… μάλλον αστροναύτης.

Κι αυτό ήθελε πραγματικά. Το ήθελε μάλιστα τόσο πολύ που το 1999 ανάγκασε την Sunderland να συμπεριλάβει ρήτρα που του απαγόρευε να ταξιδέψει στο διάστημα, για όσο καιρό αγωνιζόταν εκεί. Μια επιλογή που σίγουρα θα παραξενεύει τους περισσότερους και θα προκαλεί γέλιο, ωστόσο στα τέλη των ’90s, το διαστημικά ταξίδια φάνταζαν κάτι πολύ κοντινό. Κυρίως βέβαια για τους πλούσιους, με εταιρείες να προσφέρουν εισιτήρια για τέτοιες πτήσεις ακόμα και για το 2002. Μάλιστα, ένας από τους συμβούλους του Schwarz είχε προμηθευτεί ένα τέτοιο εισιτήριο και αυτό είχε τραβήξει το ενδιαφέρον του Σουηδού.

 

 

Το άρθρο του BBC στις 2 Αυγούστου του 99 αναφέρει χαρακτηριστικά: “Stefan Schwarz, ο ποδοσφαιριστής της Premiership που φιλοδοξεί να γίνει Yuri Gagarin” και το «Spaceman» γίνεται συνώνυμο του ονόματός του. Για να προλάβει τις όποιες εξελίξεις ο τεχνικός διευθυντής της Sunderland, John Fickling, προσθέτει την περίφημη «διαστημική» ρήτρα στο συμβόλαιο του νεοαποκτηθέντα. Αυτή η ρήτρα απαγόρευε ρητά στον Schwarz οποιοδήποτε ταξίδι έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το συμβόλαιο θα θεωρούνταν άκυρο.

“Γνωρίζουμε ότι ένας από τους συμβούλους του Schwarz έχει εισιτήριο για την πρώτη πολιτική πτήση στο διάστημα και φαίνεται πιθανό να θελήσει να πάρει μαζί του τον Σουηδό. Σκεπτόμενοι αυτό, θεωρήσαμε καλύτερο να συμπεριλάβουμε τη ρήτρα στο συμβόλαιό του, για να μην τρέχουμε αργότερα. Στην τελική, προστατεύουμε τον σύλλογο. Κάποια μέρα τέτοιες ρήτρες θα είναι πολύ πιο συχνές στα συμβόλαια ποδοσφαιριστών”, ήταν τα λόγια του Fickling.

 

 

Όσο αφορά το ποδόσφαιρο, ο μακρυμάλλης κεντρικός μέσος έκανε γνωστό το όνομα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, όπου και κατέλαβε την τρίτη θέση με την εθνική ομάδα της χώρας του. Οι εμφανίσεις του εκεί κέντρισαν το ενδιαφέρον του τότε προπονητή των «Κανονιέρηδων», George Graham, ο οποίος κινήθηκε για την απόκτηση του από την Benfica. Ένας χρόνος στο Βόρειο Λονδίνο μέχρι το καλοκαίρι του 1995, τρία έτη στην Φλωρεντία για λογαριασμό της Fiorentina και ένα ακόμη στην Βαλένθια και την ομώνυμη ομάδα, προτού του χτυπήσουν την πόρτα οι «Μαυρόγατες».

Ένα ποσό κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ ήταν αρκετό για να φέρει τον Schwarz ξανά στο Νησί το καλοκαίρι του 1999. Η εμπειρία του Σουηδού βοήθησε τα μέγιστα στην εξαιρετική παρουσία της νεοφώτιστης Sunderland εκείνη τη σεζόν στην Premier League κατακτώντας την 7η θέση στο τέλος της σεζόν, ένα επίτευγμα που επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά. Η ηλικία ωστόσο δεν ήταν σύμμαχος του Stefan, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και αναπόφευκτα αποχαιρέτησε την ενεργό δράση το 2003 σε ηλικία 34 ετών.

Φτάνοντας στο σήμερα και σε αντίθεση με τις προσδοκίες της εποχής το διαστημικό ταξίδι ακόμα δεν έχει καταφέρει να γίνει… συνήθεια, έστω μιας μικρής μερίδας ατόμων στον κόσμο και ο 52χρονος πλέον Schwarz, δεν έχει κάνει πραγματικότητα το όνειρο του. Κατάφερε όμως να μείνει στην ιστορία ως ο μόνος «ποδοσφαιριστής που του απαγορεύτηκε το ταξίδι στο διάστημα».

 

Συντάκτης: Βασίλης Βασιλείου