Έρχεται το τέλος για το «Θέατρο των Ονείρων»;

Ο Τζιμ Ράτκλιφ φέρεται να θέλει να χτίσει ένα νέο γήπεδο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος πρόκειται να αποκτήσει μερίδιο 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών στον σύλλογο και θα διαθέσει 239 εκατομμύρια λίρες στην υποδομή του συλλόγου. Ο Ράτκλιφ λέγεται πως θέλει να φτιάξει ένα «Γουέμπλεϊ του Βορρά».

Όλοι έχουν συνδέσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με το ιστορικό γήπεδό της. Το Ολντ Τράφορντ. Εκεί όπου έχει σηκώσει πολλές κούπες, έχει πετύχει σπουδαίες ανατροπές και έχει πάρει μεγάλες νίκες στο φινάλε, με το λεγόμενο «Fergie Time». Εκεί όπου στα χρόνια της δόξας της «λύγιζε» τον οποιονδήποτε και οι μικρότερης δυναμικότητας αντίπαλοι ήταν ικανοποιημένοι αν έφευγαν χωρίς διασυρμό. Αυτό το ιστορικό και επιβλητικό γήπεδο χωρητικότητας 76.000 θεατών έχει να θυμάται αμέτρητες δόξες στα περίπου 114 χρόνια ζωής του.

Τα δημοσιεύματα στο Νησί δίνουν και παίρνουν τον τελευταίο καιρό αναφορικά με τα μεγαλεπήβολα σχέδια του νέου μετόχου του συλλόγου, Τζιμ Ράτκλιφ. Προσφάτως (13 Φεβρουαρίου 2024) πέρασε το Τεστ Ιδιοκτητών και Διευθυντών από την Πρέμιερ Λιγκ η οποία ενέκρινε και επίσημα την εξαγορά του 25% των μετοχών.

Ο πλουσιότερος Βρετανός επιχειρηματίας έχει σκοπό να μπει αποφασιστικά στο κόλπο εξέλιξης και μεταμόρφωσης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ράτκλιφ θέτει εξαρχής πολύ ψηλά τον πήχη, θέλοντας να χτίσει ένα «Γουέμπλεϊ του Βορρά», που θα… κοντράρει σε επιβλητικότητα το ιστορικό στάδιο του Λονδίνου.

Ο εκδότης του United We Stand, Andy Mitten, ανέφερε στο Sky Sports πως “ο Ράτκλιφ εμφανίστηκε σε μια από τις συναντήσεις του έχοντας την πεποίθηση ότι για τον αναμφισβήτητα μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σύλλογο στον κόσμο, έλειπε αυτό το κάτι που θα κάνει τον οπαδό της ομάδας – και όχι μόνο – να πει “Ουάου”.

Σίγουρα ακόμα είναι αρκετά νωρίς και οποιαδήποτε συζήτηση θα είναι περισσότερο υποθετικού παρά ρεαλιστικού χαρακτήρα, ειδικά όσο δεν έχουμε δει ακόμα τον Ράτκλιφ να “σηκώνει μανίκια”. Ο ισχυρός άνδρας της INEOS, δεν επιθυμεί να «ξεσπιτώσει» εντελώς την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και γνωρίζει το συναισθηματικό δέσιμο του κόσμου με αυτό. Δεν σκοπεύει να φύγει εντελώς από την περιοχή που βρίσκεται το Ολντ Τράφορντ.

Η Γιουνάιτεντ διαθέτει περίπου 100 στρέμματα γης γύρω από το Ολντ Τράφορντ, 43 στρέμματα αυτής της γης είναι διαθέσιμα για ανάπτυξη. Περίπου 25 στρέμματα φέρεται να είναι αχρησιμοποίητα. Ίσως θα ήταν πιο σοφό το να ακολουθήσει την λογική της Λίβερπουλ, που βελτίωσε σημαντικά το Άνφιλντ, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών ομάδων όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα που κάνουν έργα στα γήπεδά τους ώστε να τα βελτιώσουν αλλά να μην χρειαστεί να μετακομίσουν εντελώς

Το ίδιο άλλωστε είχε επισημάνει και ο Γκάρι Νέβιλ στα τέλη του 2023: «Ίσως αυτό που έχει κάνει η Λίβερπουλ είναι ο δρόμος προς τα εμπρός».

Τι δεν πάει καλά στο «Θέατρο των Ονείρων»;

Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο όσον αφορά το γήπεδο της Γιουνάιτεντ. «Το Όλντ Τράφορντ πέφτει» είναι ένα από τα αγαπημένα συνθήματα των αντίπαλων οπαδών που το επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια. Βίντεο με κατεστραμμένα ή φθαρμένα μέρη του γηπέδου έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια και παρόλο που είναι το μεγαλύτερο γήπεδο συλλόγων στην Αγγλία, δεν επιλέχθηκε ως ένας από τους χώρους υποδοχής του Euro 2028 στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Γκλέιζερς, που έχουν το τιμόνι του συλλόγου από το 2005, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία αξιοσημείωτη επένδυση για την βελτίωση του σταδίου και των εγκαταστάσεων, γεγονός που αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους που γίνονται δέκτες αρνητικής κριτικής από τους οπαδούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως τελευταία φορά που ο σύλλογος ανέλαβε μεγάλα έργα στο Ολντ Τράφορντ ήταν τον Μάιο του 2006, όταν προστέθηκαν 8.000 θέσεις στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά του σταδίου. Αυτό το έργο εγκρίθηκε προτού η οικογένεια Γκλέιζερ αναλάβει τα ηνία του συλλόγου τον Ιούνιο του 2005, που σημαίνει ότι δεν έχει γίνει καμία εργασία για την ανακαίνιση του Ολντ Τράφορντ από τότε που οι μέτοχοι πλειοψηφίας της Γιουνάιτεντ ανέλαβαν πριν από 19 χρόνια.

Όσον αφορά τους οπαδούς, η κατάσταση είναι μπερδεμένη. Οι απόψεις διίστανται και είναι μοιρασμένες αναφορικά με το αν χρειάζεται ολική μετακίνηση ή απλή ανακαίνιση και βελτίωση του υπάρχοντος σταδίου.

Ποιο είναι το υπολογιζόμενο κόστος;

Η Telegraph αναφέρει ότι η επέκταση του Ολντ Τράφορντ θα κόστιζε στη Γιουνάιτεντ περίπου 800 εκατομμύρια λίρες, ενώ ένα νέο γήπεδο θα κόστιζε περίπου 1,5 έως 2 δις λίρες. Το υπερσύγχρονο καινούριο στάδιο της Τότεναμ κόστισε περίπου 1,2 δις όπως είχε πει ο ιδιοκτήτης της, Ντάνιελ Λίβι το 2020.

Ως μέρος της συμφωνίας ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών για την αγορά του 25% των μετοχών της Γιουνάιτεντ, ο Ράτκλιφ αναμένεται να επενδύσει 239 εκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει στην ενίσχυση της υποδομής του συλλόγου. Ο Καταριανός, Σεΐχης, Γιασίμ, ο οποίος συναγωνίστηκε τον Ράτκλιφ στην προσπάθειά του να αναλάβει τη Γιουνάιτεντ, ήταν πρόθυμος να δαπανήσει 1,27 δισ. λίρες για το ίδιο έργο, ωστόσο πρόκειται για διαφορετική περίπτωση διότι ενδιαφερόταν για αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από τους Γκλείζερς και όχι του 25%.

Μία άλλη… ελπίδα για τους φίλους των «Κόκκινων Διαβόλων» είναι κάποια πιθανή κρατική επιχορήγηση. Ο δήμαρχος του Μάντσεστερ, Andy Burnham, δήλωσε πρόσφατα: «Ό,τι κι αν θέλουν [ο Ράτκλιφ και η INEOS], θα διευκολύνουμε και θα είμαστε εκεί για να βεβαιωθούμε ότι ο σύλλογος θα έχει στηθεί για το μέλλον».

Όπως και να ‘χει, είναι καιρός είτε με την ισχυρή βούληση και πρωτοβουλία του Ράτκλιφ, είτε με το να πάρουν – επιτέλους – απόφαση οι Γκλέιζερς ότι πρέπει να επενδύσουν σε αυτό το κομμάτι, να ανοίξει ξεκάθαρα πλέον σοβαρή συζήτηση για το γηπεδικό στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να δοθεί επιθυμητή και ικανοποιητική λύση.