Ένα πρωτάθλημα που το θέλουν και οι τέσσερις αλλά και… κανείς

Η μάχη της Τσάμπιονσιπ κλιμακώνεται και πλέον και οι τέσσερις ομάδες έχουν πιθανότητα να εξασφαλίσουν την αυτόματη άνοδο.

Tέσσερις ομάδες παλεύουν στην Πρέμιερ Λιγκ και το πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ φτάνει σε μια συναρπαστική κλιμάκωση και μπορεί ενδεχομένως να φτάσει μέχρι την τελευταία στιγμή της τελευταίας μέρας.

Μόλις πέντε βαθμοί χωρίζουν τέσσερις ομάδες – Ίπσουιτς, Λέστερ, Λιντς & Σαουθάμπτον I – με όλες να είναι στο δρόμο για να ξεπεράσουν το όριο των 90 βαθμών, μιας συγκομιδής που συνήθως είναι αρκετή για να εξασφαλιστεί μια από τις δύο θέσεις που οδηγούν στην αυτόματη άνοδο. Η πίεση άρχισε να κυριεύει όλες τις ομάδες τις τελευταίες εβδομάδες καθώς Λέστερ, Λιντς και Ίπσουιτς κάνουν ότι μπορούν για να βάλουν ξανά τους «Άγιους» στο παιχνίδι.

1. Ίπσουιτς – 89 βαθμούς

Kαι οι τρεις ομάδες που υποβιβάστηκαν πέρσι από την Πρέμιερ Λιγκ – αναμενόταν να ανταγωνιστούν για την άνοδο, αλλά η Ιπσουιτς έχει τρυπώσει ανάμεσα τους και βασικά είναι πλέον το αφεντικό.

Η πίεση είναι πιθανώς η λιγότερη στην ομάδα του Κίραν ΜακΚένα, όχι μόνο επειδή είναι η έκπληξη αλλά και επειδή υπάρχει λιγότερη οικονομικά ανάγκη για τον σύλλογο.

Πέρυσι, συγκέντρωσαν 98 βαθμούς στην League One αλλά τερμάτισαν δεύτεροι πίσω από την Πλίμουθ και μόλις δύο βαθμούς μπροστά από την Σέφιλντ Γούενσντεϊ (αμφότερες παλεύουν να αποφύγουν τον υποβιβασμό). Ήδη φέτος έχουν θέσει νέο ρεκόρ συγκομιδής για μια νεοφώτιστη ομάδα.

Υπό την καθοδήγηση του ΜακΚένα, που εχθές ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς στην Τσάμπιονσιπ. Είναι στατιστικά η ομάδα που τρέχει περισσότερο και είναι οι κορυφαίοι σκόρερ της κατηγορίας, με το 20% των γκολ τους να έρχονται στα τελευταία 10 λεπτά.

Όπως και οι ανταγωνιστές της, αυτή η προσπάθεια άρχισε να καταναλώνει τις δυνάμεις τους. Μετά από ένα απίστευτο σερί από εννέα νίκες σε δέκα αγώνες πρωταθλήματος, έχουν μόνο δύο βαθμούς από τα τελευταία τρία παιχνίδια τους και τώρα αντιμετωπίζουν δύο ομάδες που στοχεύουν στην είσοδο στα playoffs, τη Χαλ και την Κόβεντρι, αμφότερες εκτός έδρας. Η σεζόν ολοκληρώνεται με ένα παιχνίδι εναντίον της Χάντερσφιλντ εντός έδρας.

  • 27/4 εκτός με Χαλ
  • 30/4 εκτός με Κόβεντρι
  • 4/5 εντός με Χάντερσφλιντ.

2. Λέστερ – 88 βαθμοί

Στο πρώτο μισό της σεζόν, όλα πήγαιναν σύμφωνα με το πλάνο για τη Λέστερ.

Με τον νέο προπονητή Ένζο Μαρέσκα στο τιμόνι, ένα νέο στυλ παιχνιδιού και μια ομάδα που είχε υποστεί σημαντικές αλλαγές – καθώς και το μεγαλύτερο προϋπολογισμό για μεταγραφές στην κατηγορία – η Λέστερ ξεκίνησε τη σεζόν με κυριαρχία και κέρδισε 13 από τα πρώτα 14 παιχνίδια.

Μέχρι τα Χριστούγεννα, είχαν ήδη 58 βαθμούς στον πίνακα και μέχρι την Πρωτοχρονιά ήταν 17 βαθμούς μπροστά από την τέταρτη Λιντς. Οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν για ιστορικές επιδόσεις. Ακόμα και στις 14 Φεβρουαρίου, η διαφορά τους ήταν 12 βαθμούς πάνω από τη Λιντς στη δεύτερη θέση και 14 πάνω από την τρίτη Σάουθαμπτον.

Από τότε, έχουν κερδίσει μόνο τρία από τα 10 παιχνίδια τους στο πρωτάθλημα.

Πόσο μεγάλος παράγοντας ήταν οι εξωαγωνιστικoί τους προβληματισμοί είναι σίγουρα προ συζήτηση, με μια κατηγορία για παραβίαση των κανόνων κερδοσκοπίας και βιωσιμότητας (PSR) από την Πρέμιερ Λιγκe και ένα εμπάργκο μεταγγραφών από την EFL να επιβάλλεται εκείνη την περίοδο. Αν επιστρέψουν στην Πρέμιερ Λιγκ , αναμένεται να ξεκινήσουν με αφαίρεση βαθμών.

Στη Λέστερ υπάρχει τόσο πολλά που κρίνονται, με πολλούς παίκτες να παίζουν για το μέλλον τους στον σύλλογο. Αρκετοί από την ομάδα βρίσκονται εκτός συμβολαίου αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων των Βάρντι, Εντιντί, Ιανάτσο.Ο σύλλογος θα χρειαζόταν ειδική άδεια από την EFL για να τους προσφέρει συμβόλαιο ξανά. Αυτό έχει φέρει αυξημένη πίεση στους άνδρες του Μαρέσκα, καθώς και κάποια δυσαρέσκεια ανάμεσα σε ένα τμήμα των οπαδών.

Η ήττα στην Πλίμουθ, η τρίτη συνεχόμενη εκτός έδρας ήττα με σκορ 1-0, φάνηκε να είναι το σημείο 0 τη σεζόν, με τον αμυντικό Τζέιμς Τζάστιν να λέει ότι είναι καιρός για τους παίκτες να «κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη». Αλλά η μοίρα τους είναι ακόμα στα χέρια τους με τρεις από τους τέσσερις υπόλοιπους αγώνες τους να είναι στην έδρα τους, συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου αγώνα με τη Σάουθαμπτον την Τρίτη.

  • 20/4 εντός με Γουέστ Μπρομ
  • 23/4 εντός με Σάουθάμπτον
  • 29/4 εκτός με Πρέστον
  • 4/5 εντός με Μπλάκμπερν

3. Λιντς – 87 βαθμοί

Η ομάδα του Ντάνιελ Φάρκε φάνηκε ότι είχε επικεντρωθεί στην Πρέμιερ Λιγκ και δεν ενδιαφερόταν να μπλεχτεί σε μια μάχη όταν κέρδισε εννέα συνεχόμενα παιχνίδια – και συνολικά 13 από 15 – μετά την πρωτοχρονιά.

Καθώς η σεζόν μπαίνει στην τελική ευθεία, η Λιντς έχει πέσει σε λήθαργο, με αποκορύφωμα την πρώτη εντός έδρας ήττα για φέτος την περασμένη αγωνιστική, από την αδύναμη φέτος Μπάκμπερν. Είχαν προηγηθεί οι ισοπαλίες με Γουότφορντ & Σάντερλαντ αλλά και η ήττα από την Κόβεντρι.

Όσο τα γκολ δεν έρχονται η ατμόσφαιρα στο Έλαντ Ρόουντ είναι οξύνεται, ειδικά με τις πιέσεις του να γνωρίζουν τα αποτελέσματα των ομάδων με τις οποίες μάχονται, πριν ακόμα αρχίσει το παιχνίδι. Η Λιντς έχει συχνά το τελευταίο χρονικά παιχνίδι του Σαββατοκύριακου, λόγω του προγράμματος τηλεοπτικής μετάδοσης, κάτι που θα συνεχιστεί με τον αγώνα της Δευτέρας το βράδυ κόντρα στη Μίντλεσμπρο.

  • 22/4 εκτός με Μίντλεσμπρο
  • 26/4 εκτός με Κ.Π.Ρ.
  • 4/5 εντός με Σαουθάμπτον.

4. Σαουθάμπτον – 84 βαθμοί

Ίσως να ήταν αποθαρρυντικό για τη Σαουθάμπτον το γεγονός ότι, όταν 22 αγώνες αήττητη νωρίτερα στη σεζόν, παρ’ όλα αυτά βρέθηκε 11 βαθμούς πίσω από τη Λέστερ. Εξίσου σημαντικό, φάνηκε ότι ήταν εκτός διεκδίκησης της αυτόματης ανόδου μόλις πριν από δύο εβδομάδες, όταν βρέθηκε 12 βαθμούς πίσω από τη δεύτερη θέση, ακόμα κι αν είχε δύο αγώνες λιγότερους.

Ωστόσο, τρεις συνεχόμενες νίκες τη στιγμή που οι τρεις πρώτοι έχουν όλοι γκελάρει τους έχουν θέσει πάλι στη μάχη. Τώρα είναι μόλις τέσσερις βαθμούς πίσω από τη Λέστερ στη δεύτερη θέση, την οποία αντιμετωπίζουν στο εκτός έδρας την Τρίτη βράδυ. Υπάρχει επίσης ο τελευταίος αγώνας στην έδρα της Λιντς. Εάν και οι δύο ομάδες χρειάζονται μια νίκη εκείνη τη μέρα, δεν θα υπάρχει γήπεδο στη χώρα όπου η ατμόσφαιρα θα είναι τόσο φορτισμένη όσο στο Έλαντ Ρόουντ.

Η Σαουθάμπτον έχει υιοθετήσει ένα στυλ παιχνιδιού βασισμένο στην κατοχή και την υπομονή υπό τον Ράσελ Μάρτιν, με μέσο όρο πάνω από το 66% της κατοχής της μπάλας ανά παιχνίδι, το υψηλότερο στην κατηγορία πάνω από τη Λέστερ (62%) και τη Λιντς (58%). Η Ίπσουιτς βρίσκεται έβδομη με 53%. Η ομάδα του Μάρτιν έχει επίσης περισσότερες πάσες και με μεγαλύτερη ακρίβεια πάσας από οποιαδήποτε άλλη ομάδα (89%) και έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για σουτ στο στόχο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα φέτος (συνολικά 250).

Φαίνεται να υπάρχει λιγότερη πίεση στους «Αγίους» επειδή αυτή είναι μια κατάσταση που δεν περίμεναν. Δεν είναι περίεργο που ο Μάρτιν μιλά για την αλλαγή της δυναμικής του βαθμολογικού πίνακα διότι πολλοί τους είχαν ξεγράψει.

Η Σαουθάμπτον εξακολουθεί να έχει έδαφος να ανακτήσει και δεν έχει κανένα περιθώριο γκέλας. Επιπλέον, τρεις από τους τελευταίους τέσσερις αγώνες της είναι εκτός έδρας, αλλά φαίνεται να είναι η ομάδα με αυτοπεποίθηση και δυναμική, με τον επιθετικό Τσε Άνταμς να είναι αυτός που με τέσσερα γκολ στα τρία τελευταία του παιχνίδια, έφερε ξανά την ελπίδα.

  • 20/4 εκτός με Κάρντιφ
  • 23/4 εκτός με Λέστερ
  • 27/4 εντός με Στόουκ
  • 5/4 εκτός με Λιντς

Διαβάστε ακόμα στο eyap.gr: Η Πρέμιερ Λιγκ πέτυχε, η Αγγλία στην Ευρώπη απέτυχε…